Je mag vanaf  16,5 jaar beginnen met rijlessen en het praktijkexamen vanaf 17 jaar. Tot je 18e moet je dan wel met een “begeleider” rijden. Je doet dan mee aan het 2todrive programma.

Helaas, het 2todrive project geld alleen binnen Nederland. Dus buiten Nederland mag je voor je 18e nog geen auto besturen.

Gemiddeld 45 uur. Maar dat is per persoon afhankelijk. Vergelijk het maar met leren lopen of praten…bij de één gaat het wat langzamer dan bij de ander.

Je kunt jouw theorie examen op verschillende manieren behalen. Je kunt jezelf het best voorbereiden door te studeren vanuit een boek of digitaal. Maar je kunt er ook voor kiezen om theorielessen te gaan doen. Ons advies is om niet alleen een dagcursus te doen. Op deze manier wordt de kennis die je opdoet niet in jouw lange termijn geheugen opgeslagen. Je “eet” kennis maar jouw brein krijgt niet de kans het te “verteren”. Dus studeer en vul het eventueel aan met een dagcursus. Jouw theorie-examen plan je zelf aan bij het CBR. Hoe ziet dat er uit? kijk eens bij het kopje ONZE AANPAK blokje CBR

Dat hangt er vanaf of er een wachtlijst is of niet. Meestal kun je al snel starten met de rijlessen….maar neem even contact op om het zeker te weten.

Een tussentijdse toets kun je in jouw rijopleiding inplannen. Bij de Rijopleiding In Stappen (R.I.S) zit deze tussen module 3 en 4. Bij de tussentijdse toets wordt gekeken naar je rijvaardigheid. De toets wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Op deze manier maak je alvast kennis met het echte examen, zo weet je wat je te wachten staat en neemt de “angst voor het onbekende” verder af. Als je de bijzondere manoeuvres  (parkeren, omkeren, hellingproef) goed uitvoert,  kun je hier vrijstelling voor krijgen bij het (eerste) examen. Ook zal de examinator na afloop je vertellen waar verbeterpunten liggen. Een win-win situatie dus.

Kijk eens naar de filmpjes op de site van het CBR

De aanvraag voor een praktijkexamen doet de rijschool. Hiervoor moet je bij het CBR je een gezondheidsverklaring aanvragen en invullen, hierin verklaar je gezond te zijn, deze is te vinden op www.cbr.nl.  Daarnaast  is eerst een machtiging van jou nodig, zodat de rijschool toestemming krijgt om voor jou het examen aan te vragen. Dit gaat met jouw DigiD.  Het rijschoolnummer van deze rijschool is: 8604U7

Je doet jouw examen in de auto waarin je de rijlessen hebt gedaan. Zo voelt het vertrouwd en veilig.